2016. július 9., szombat

A prószfora sütése

Hozzávalók: 

½ kg liszt, fél élesztő, 1 bögre forró víz, egy kiskanál só.

Elkészítés:

Összekeverjük a vizet az élesztővel és a sóval, hozzáadjuk a liszthez, összegyúrjuk a tésztát és fél órát kelni hagyjuk. Utána ismét összegyúrjuk, kinyomjuk belőle a levegőt, lapos (úgy 3 cm magas), kerek cipót formázunk belőle, tetejét meglisztezzük és jó erősen belenyomjuk a pecsétet. Tűvel megszurkáljuk a pecsét sarkait, majd előmelegített sütőben 190 fokon huszonöt-harminc percig sütjük.

Ima:

Egy rövid imát is szokás mondani a munka megkezdésekor:

Az Atyának és Fiúnak és Szentléleknek nevében.

Triszágion (Szent Isten…, Szentséges Háromság…, Mi Atyánk…)

Köszönetet mondok, Uram, hogy e szent órában méltattál arra, hogy bűnös kezeimmel megformálhatom szereteted Szeplőtelen Ajándékait.

Könyörgöm hozzád, küldd le Szent Lelkedet, mely az Egyház valamennyi szentségét megszenteli, hogy áldása legyen ezeken az ajándékokon is, és szívesen lásd őket a Te szent Oltárasztalodon.

Kérlek, hogy fogadd el ezeket, amiképpen elfogadtad Ábel áldozatát, a pásztorok dicsőítését, a bölcsek ajándékait, Péter könnyeit és a lator megtérését; és méltass engem arra, hogy mindig tiszta lelkiismerettel ajánlhassam fel őket.

Szent atyáink imái által…

Nacsinák Gergely András