2019. szeptember 14., szombat

Zarándoklatot tartott szigetszentmiklósi egyházközségünk Taksonyba gyalogosan és vízen


2019 szeptember 14-én szombaton Szent Kereszt Felmagasztalása ünnepén, a Szent Miklós Görögkeleti Egyházközség Taksonyba zarándokolt az ottani Szent Kereszt Felmagasztalása ünnepére szentelt kápolnához, ahol a helyiekkel közösen ünnepi vecsernyét tartottak. Zarándoklat szervezésében és megvalósításában részt vett a Ragádi Egyesület és Tóth Imre önkormányzati képviselő úr is. Az útvonal keresztezte a Kis-Dunát, így a gyaloglás mellett csónakra is szállhattak a zarándokok és gyönyörködhettek a természet páratlan szépségében.
A menet Szigetszentmiklósról az egyházközség parókiájáról indult, és jutott el gyalog az egykori kompkikötő mellé, az időszakosan most is működő hajóállomáshoz.

A régebbi idők zarándokaival szemben a mostaniakat nem a révész vitte át a túlsó partra. Az átkelési lehetőséget a szigetszentmiklósi polgárőrség biztosította egy motorcsónak formájában, melyért ez úton is köszönetét fejezi ki egyházközségünk!A taksonyi oldalon az ottani önkormányzat megbízott képviselője fogadta az érkezőket és kísérte végig az úton.

Az első állomás a tájház megtekintése volt, melyben megismerkedhettek a résztvevők a település történetével, és a régiek életével. Az előadás annyira lekötötte a résztvevőket, hogy szívesen maradtak volna még hosszabb időre is.A következő állomás a település főtere volt a katolikus templommal, ahol a plébános atya mesélt a templomról és az ottani közösségi életről.

A gyönyörűen karbantartott templomkertet mindenkinek érdemes egyszer megnézni.


Ezt követően indult a társaság a Duna-Tisza csatorna melletti kápolnához, ahol ünnepi vecsernyére került sor.


A nap zárásaként ismét csónakba szálltak a zarándokok, és a Duna-Tisza csatornán keresztül tértek vissza Szigetszentmiklósra.