2019. október 5., szombat

Szigetszentmiklósi Egyházközségünkben jártak az Experience Balkan nemzetközi baráti társaság és a Balkan Calling Egyesület tagjai

A Szigetszentmiklósra most először látogató közösség hosszú évek óta szervez sétákat olyan magyarországi helyekre, ahol különböző nemzetiségek élnek, vagy ahol érdekes kulturális javakkal lehet találkozni. A településről tudni kell, hogy első temploma keleti szertartású volt, róla kapta a város a nevét is.A település református lakossága mind a mai napig őrzi ennek az örökségét. A Szigetszentmiklós óvárosában levő református református templomban talán a világon egyedülálló módon egy stilizált ikonosztáz áll emléket állítva a keleti szertartású ősöknek.
Látogatóink a Csepel Autógyár Gyártmánymúzeuma után ennek a templomnak a megtekintésével kezdték a városunkban a kulturális sétát, melyen a szigetszentmiklósi egyházközségünk parókusa kísérte végig a vendégeket. A város és a templom történetéről Dr. Szalkay László tiszteletes úr beszélt. Tőle tudhatták meg a résztvevők, hogy a templom melletti közösségi ház építése során meg is találták az első templom, vagy templomok alapjait.


A keleti keresztény hagyományok továbbélése bemutatásának következő állomása az Árpádházi Szent Piroska Görögkatolikus templom megtekintése volt.


Ezt követően a városban élő többségében orthodox vallású bolgároknak emléket állító kutat tekintette meg a társaság.

A következő állomás a szent Miklós Görögkeleti Egyházközségünk  meglátogatása volt, akol a résztvevők megismerkedhettek az orthodoxia jelenével is.Ebéd után a tájházat és az Ádám Jenő emlékházat tekintették meg a társaság tagjai, akiről tudni kell, hogy a magyar énekkultúra kimagasló alakja volt, a ma Kodály módszernek nevezett technikát valójában ő dolgozta ki.