2020. július 25., szombat

Gyalogos zarándoklatot tartott a Szent Miklós Görögkeleti Egyházközség a Csepel-sziget legszebb tájain

"Szent Miklós Gyalogos Zarándoklat" néven tartott szigetszentmiklósi egyházközségünk gyalogos zarándoklatot a Csepel-Sziget legszebb tájain. A zarándokok megáldására eljöttek az előző napon városunkba érkezett és Budára tartó zarándokok is.
2020. július 25-én reggel már fél hét körül gyülekeztek a résztvevők a parókia épületében. Az önkormányzat képviseletében Szigetszentmiklós város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. 
Az időjárás előrejelzések semmi jót nem ígértek az útra. Az országos eső és a zivatarok hírére többen nem mertek eljönni azok közül, akik előre jelezték részvételi szándékukat. Akik azonban eljöttek, az induláskor szemergő esőn kívül vízzel maximum a kulacsaikban találkozhattak az út során.
Szigetcsépen a szokott kedvességgel fogadták az érkezőket az egyházközség és a nemzetiségi önkormányzat képviselői. 
A templom bemutatása és a közös éneklés után előkerültek a csodálatos házi készítésű finomságok is. A résztvevők ezúton is nagyon köszönik a szeretetteljes fogadtatást.
A búcsúzkodás után a Duna-partra kanyarodva Szigetszentmárton felé indult tovább a csapat. A településre érve elsőként a katolikus templom megtekintése következett.
Ezt követően a helyi cukrászda teraszán pihent meg a társaság.
Az erőgyűjtés után ismét a Duna partja következett. Az út közvetlenül a víz mellett haladt egészen Ráckeve határáig, ahonnan az üdülősor és a gát látványa vált meghatározóvá. A ráckevei Szerb Orthodox Templom a környék egyik legcsodálatosabb műemléke. A zarándokok itt ismét megpihenhettek. A csodatévő kegykép előtti közös éneklés után voltak, akik egyéb elfoglaltságaik miatt innen már nem tudtak tovább menni a többiekkel.
A társaság továbbinduló része délután negyed hat felé ért Lórévre, ahol a szerb parókus felesége nagyon kedvesen fogadta az érkezőket. A csodálatosan felújított épületben énekkel köszöntötték Szent Miklóst a zarándokok.
A búcsúzás után mindenki hazaindult. Az időjárás, mely az előrejelzésekkel ellentétben mindvégig kegyes volt a részvevőkkel szemben, a településről kiérve megmutatta, hogy lett volna hatalma szétáztatni mindenkit. Ezt azonban már csak a gépkocsik védelméből láthatta mindenki.

Nincsenek megjegyzések: