2020. szeptember 12., szombat

Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kapcsolódóan zarándoklatot tartott a szigetszentmiklósi egyházközségünk

2020 szeptember 12-én szombaton Szent Kereszt Felmagasztalása ünnepéhez kapcsolódóan, a Szent Miklós Görögkeleti Egyházközség csónakokkal Taksonyba zarándokolt az ottani Szent Kereszt Felmagasztalása ünnepére szentelt kápolnához, ahonnan közös imádság után a helyiekkel együtt visszaindultak Szigetszentmiklósra, hogy az  ünnepi vecsernyét ezúttal Szigetszentmiklóson tartsák meg. A program szervezésében és lebonyolításában az idei esztendőben is részt vett a Ragádi Egyesület. Mivel Szigetszentmiklóst és Taksonyt a páratlan szépségű Kis-Duna választja el, a zarándokok a gyaloglás mellett csónakra is szállhattak, hogy elérjék úticéljaikat.


A menet Szigetszentmiklósról két csónakkal indult, majd a Taksonyi-Sziget déli oldalán érte el a másik oldalt. 

Innen gyalog ment tovább a csapat. A szigetről kis kitérőt is tettek a zarándokok, és megnézték a település egyházi és kulturális emlékeit.

 

Ezt követően visszatértek a résztvevők a Taksonyi-Szigeten levő a Sziget Vendéglőhöz, ahol összetalálkoztak az addigra odaérkező a taksonyi zarándokokkal. A Szigetszentmiklósiak fogadására eljött Taksony polgármestere és alpolgármestere mellett a római katolikus plébános és az önkormányzat képviselőtestületének egy tagja is. A résztvevők nagyon örültek ennek a megtiszteltetésnek. A közösen elfogyasztott kiváló ebédet követően továbbindult a taksonyiakkal bővült zarándokcsapat a Duna-Tisza csatorna melletti Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére épült kis kápolnába, és közösen imádkoztak a zarándoklat sikeréért.

A kápolna melletti Duna-Tisza csatornán keresztül három fordulóval indultak Szigetszentmiklósra a zarándokok. 

Az első csapat most a Taksonyiaké volt, akik Szigetszentmiklósra érve megnézték a két katolikus templomot, a Bolgár emlékkutat és a Nemzeti Összetartozás emlékművét, majd a többi zarándokot bevárva a Szent Miklós görögkeleti kápolnába tértek, hogy részt vegyenek az ünnepi vecsernyén. A táj és a csodálatos koraőszi napsütés mindenkiben szép emléket hagyott. Bízzunk benne, hogy ezzel a zarándoklattal is hozzájárulhatott egyházközségünk a településeink közötti jó kapcsolatok ápolásához.

Nincsenek megjegyzések: